Cinsiyet Değiştiren Sporcular



Cinsiyet Değiştiren Sporcular Şaşırtı

1986 yılındaki olimpiyatlara, cinsiyet değiştirme damgasını vurmuştu.
Ameliyatla göğüslerini aldırıp, adını da Rüzgar olarak değiştiren Nil Erkoçlar, kendisindeki değişimi 5-6 yaşlarındayken fark ettiğini ve bu zamana kadar hiçbir erkekle birlikte olmadığını söylemesiyle beraber bir anda Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü.

Spor tarihinde de buna benzer çok ilginç olaylar yaşandı. Özellikle 1980’li yıllarda Komünist Doğu Almanya döneminde şampiyonalarda ''Kapitalizme karşı savaşmak için'' erkeklik hormonu verilen dünya şampiyonu kadın atletler, sporu bıraktıktan yıllar sonra cinsiyetlerini değiştirmek zorunda kaldılar.

Berlin Duvarı yıkılmadan önce Komünist Doğu Almanya'da sporcu olarak onlarca dünya rekoruna imza atan kadın sporcular, kendilerine o dönemde sürekli olarak erkeklik hormonu (testosteron) verildiği gerekçesiyle ilaçları üreten şirkete yıllar sonra dava açma kararı aldı. Bir kısmı aldıkları yüksek miktarda testosteron nedeniyle cinsiyetlerini değiştiren sporcular, Jenapharm adlı ilaç firmasına 2.6 milyon avroluk tazminat davası açtı.

GÖREVİMİZDİ

Atletlerin bu açıklamasıyla atletizm, gülle atma gibi dallarda yıllardan beri kırılamayan rekorların gizemi de çözülmüş oldu. 1986 Olimpiyatları'nda gülle atma alanında 21.10 metreyle rekor kıran ve 8 yıl önce cinsiyet değiştiren Heidi (Andreas) Krieger, 800 sporcunun benzer sorunlar yaşadığını söyledi. İngiliz The Times gazetesine konuşan Krieger, 15 yaşından itibaren Turinabol adlı ilaçtan 885 miligram almaya başladığını, 2 yıl içinde bu düzeyin 3 katına çıktığını anlattı.

Alman atlet, "Sesimin kalınlaşması, yüzümde tüylerin çoğalması umrumda değildi. Kapitailist dünyaya karşı Komünizmi yüceltmekle görevliydik. Doğu Alman Gizli Servisi Stasi'nin kimyagerleri de doping kontrollerinde yakalanmayalım diye Komplex 08 adlı bir projeyi devreye sokmuştu" dedi.

40 yaşındaki Krieger, sporculuğunun son yıllarında hormonal dengesinin çöktüğünü, 8 yıl önce de cinsiyet değiştirerek erkek olmak zorunda kaldığını, 3 haftada bir erkeklik hormonu enjeksiyonu almak zorunda olduğunu da açıkladı.

YILLAR SÜRECEK DAVA

Krieger'in yanısıra 1980 yılında 400 metre yüzmede altın madalya kazanan Petra Schneider, sırt üstü dalında onlarca rekor kıran Rica Reinisch gibi sporcuların da benzer iddialarla mahkemeye başvurması şirketi köşeye sıkıştırdı. Zararlarını bile bile antrenörlerin sporculara hormon hapları vermesine göz yuman Jenapharm, iddiaları araştırmak için 250 bin avroya bir tarihçi tutma kararı aldı.

Şirket genel müdürü Isabelle Roth, "Doğu Almanya ilaçların kullanımını onaylamıştı. Kanunlara aykırı davranmadık. Hedef olması gereken biz değil, bu ilaçları aşırı dozlarda veren ve verilmesini onaylayan kişilerdir" diye konuştu. Uzmanlar, şirkete karşı açılan bu davanın ise yıllarca sürebileceğini kaydediyor.

10 BİN ATLET STEROİT ALMIŞ

1960 ile 80 yılları arasında en az 10 bin atlete performans arttırıcı 'steroid' hapları verildiği ileri sürülüyor.

* Doğu Almanyalı atlet Jarmila Kratochvilova 26 Temmuz 1983'te 800 metreyi 1.53:28'de koştu. 22 yıl sonra 2005'de yılın en iyi derecesi 1.59:59 ile Faslı Hasna Benhassi'ye ait Geçen yıl İngiliz Kelly Holmes 1.56:38'le Olimpiyatlar'ı kazanmıştı.

* Petra Schneider 1980 yılında 400 metre yüzmede 4.36:29'luk dereceyle rekor kırdı. Rekoru ancak 15 yıl sonra kırılabildi.

* Karen Koenig, 1984'te serbest yüzmede, Jurgen Grundler ise biatlonda 1976'da dünya rekoru kırdı.

* Hiçbir sporcu doping testlerinde 'pozitif çıkmadı.
 Claudia Charriez, cinsiyet değiştirmeden önce madalyalı bir yüzücüydü.
26 Temmuz 1983'te 800 metreyi 1.53:28'de koşan Jarmila Kratochvilova da cinsiyet değiştirdi.
Karen Koenig, 1984'te serbest yüzmede rekor kırmıştı.
Şu an süper model olan Lea T, Brezilyalı futbolcu Toninho Cerezo'nun oğlu olarak dünyaya geldi.

0 yorum:

Yorum Gönder